nedjelja, 6. prosinca 2009.

BOŽIĆNI PRIJAM

IZLOŽBE SLIKA I KLAPSKO PJEVANJE-PUN POGODAK!
U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je održan Božićni prijam. Drugi je to po redu susret ovakve vrste uoči Božićnih blagdana od kako je u Berlinu veleposlanik dr. Miro Kovač. A možda i uopće. Svejedno, netom održani, ostat će u pozitivnom sjećanju velikog broja okupljenih. Poziv za ovaj prijam uputili su zajedno veleposlanik dr. Kovač i odnedavno na službi u Berlinu, vojni izaslanik pukovnik Marijan Paljević. A odaziv pozvanih bio je iznad svih očekivanja.
Dobar dio „krivnje“ za brojne uzvanike, kako Hrvate tako i Nijemce, svakako snosi i najava otvaranja izložbe njemačkog slikara sa hrvatskom adresom, Jürgena Mitranskog te gostovanje klape hrvatske mornarice „Sveti Juraj“ iz Splita.
Pozdravne riječi je ponajprije izrekao veleposlanik dr. Kovač . –Imamo privilegij danas slaviti dvije stvari. Prvo, da je ovdje klapa sveti Juraj iz Splita. Oni su kao i ja svi navijači kluba Hajduk. To je i moj klub. Mi smo tolerantni u Hrvatskoj, možemi tolerirati i Dinamo iz Zagreba ali mi smo navijači splitskog kluba. Zahvaljujem Svetom Juraju i voditelju Marku Braliću da su ovih dana bili s nama. Drugi privilegij je da je ovdje njemački slikar koji živi u Berlinu i u Dalmaciji jer on zna gdje je najljepše, živi na Murteru. To je Jürgen Mitransky, rekao je dr. Miro Kovač te izrekao i par riječi o slikaru koji je u suradnji sa hrvatskim slikarom koji živi u Berlinu, Borisom Žurom, što maanifestira i njemačko-hrvatsko prijateljstvo, ostvario ovo izlaganje i predstavljanje u Veleposlanstvu RH.

Jürgen Mitransky je rođen u Rendsburgu u Njemačkoj. Studirao je grafiku i dizajn, predavao na Visokoj umjetničkoj školi u Berlinu i Braunschweigu. Oženjen je Hrvaticom Nadom Putniković sa otoka Murtera. Kuća na Murteru koja ima prekrasan pogled na Kornate i zalazak sunca, izvor su stvaranja koje Mitransky prenosi na platno. – Moje slike, stvaralački poticaj za njihovo stvaranje, nastaju pretežito na otoku Murteru, gdje iz naše kuće nad morem, nedaleko od Slanice, gledam pučinu u svako doba i u svim vremenskim mijenama. I Kornate kao daleki nedohvatni skup dragulja što miruju daleko na pučini. Moj doživljaj toga i moje tumačenje okolnoga svijeta prirode, to je ono što se vidi na mojim slikama, tvrdi njemački slikar za čije radove kritičari kažu da predstavljaju „igru svjetlosti i boja, koja ne želi da bude shvaćena nego viđena i za čije približavanje je potrebna istančanost čula“.
Jürgen Mitransky je do sada izlagao u brojnim galerijama u Hrvatskoj. A ovo mu je prvo predstavljanje u Berlinu.- Bio sam cijelo ljeto na Murteru. Imao sam izložbu u Šibeniku. Ovdje je 29 slika. One su i svojevrstan most između Hrvatske i Njemačke. Čast mi je da su izložena ovdje u Veleposlanstvu RH u Berlinu, rekao je Jürgen Mitransky nakon otvaranja izložbe.

Potom je pred brojnim gostima zapjevala klapa Sveti Juraj iz Splita. Zadugo ih uzvanici Božićnog prijama nisu puštali da odu, tako su svojom pjesmom oduševili. Pjesma „Ružo crvena“ koju izvanredno izvodi „Sveti Juraj“ a po kojoj se zove i njihov CD, postala je svojevrsna „himna“ ove večeri. Vrijedilo je to sve barem kratka predstavljanja:- Klapa hrvatske ratne moranarice "Sveti Juraj" je osnovana 2001. godine na inicijativu Vojnog ordinarijata s ciljem da na međunarodnom susretu vojske u Lurdu predstavi RH i oružane snage i to prvenstveno kroz sakralni program i domoljubne skladbe. Poslije se stvorila realna potreba da se nastavi sa radom i evo već punih devet godina pjevamo po svim meridijanima i paralelama i često smo gosti naše dijaspore, hrvatskih društava ili katoličkih misija, rekao nam je voditelj klape Sveti Juraj, Marko Bralić predstavljajućii nam i ostale članove klape. A to su uz umjetničkog voditelja profesora Maria Božića i voditelja klape Marka Bralića, još i Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Darko Tranfić, Domagoj Žanić, Ignacio Tranfić, Goran Bralić i Jakov Šegić . Berlin ih je sve dobro upamtio!