srijeda, 16. prosinca 2009.

ADVENT PARTY


KONAČNO PLESNJAK ZA HRVATE


Više nego uspješnom pokazala se Advent party, organizirana i izvedena uoči trećeg adventa, zahvaljujući suradnji hrvatske glazbene skupine „Stari kamen“ i članova Franjevačke mladeži Hrvatske katoličke misije. Lokacija, odnosno dvorana u Rathenower Strasse u berlinskoj četvrti Moabit, gdje je zabava održana, nije od prije poznata berlinskim Hrvati. Odaziv se u prvim večernjim satima učinio prilično slab, dvorana je zjapila poluprazna. No, mladi Hrvati koji su bili pretežiti gosti ove plesne večeri, izlaze u kasnijim satima. To se pokazalo točnim i u ovom slučaju pa su gosti ispunili dvoranu nešto kasnije i u zadovoljavajućem broju.

Mlada glazbena skupina „Stari kamen“ može biti zahvalna za dobru suradnju sa Franjevačkom mladeži HKM-a koje su dio i neki od članova banda . Framaši su, naime, zdušno radili cijelu noć, posluživali goste i činili sve da organizacija večeri bude uistinu na zavidnoj razini. To su i uspjeli ostvariti. Zabava je tekla do kasnih sati bez imalo problema bilo koje vrste. Bila je to prava igranka, plesnjak kakav je do sada nedostajao mladima ali i nešto starijim Hrvatima. Okupljanja, plesa i druženja naših ljudi, nikad dovoljno.


Za glazbeni sadržaj, dobro raspoloženje i pun plesni podij, pobrinuli su se članovi „Starog kamena“. Može se reći da je ova glazbena skupina mladih Hrvata, posljednjih godina sazrijevala i izgradila se u respektabilan band široka repertoara. Skupinu „Stari kamen“sačinjavaju Mario Raič, Tomislav Gelo, Željko Zovko, Mario Škoro i Dražen Gladar. Odnedavno je „Stari kamen“ i „osvježen“. Naime, momcima se pridružila i jedna djevojka, vokal, kojoj je advent party bila svojevrsna premijera.

– Zovem se Ivanka Gelo. Moji su rodom od Livna, tamo sam i ja rođena. No, ovdje živim već 20 godina. Inače sam namještenica. Radim kao asistentica kod odvjetnice u jednoj velikoj američkoj kancelariji. Do „Starog kamena“ sam stigla preko poznanice. Ona je poznavala nekog iz Starog kamena i rekla mi je da oni traže vokal. Nisam se nikada prije time intenzivno bavila. Jako volim pjevati, glazbu općenito. Ovo je bilo premijera. Vježbamo zajedno od prije dva mjeseca. Nadam se da će se suradnja nastaviti i dalje i da ćemo biti zajedno zajedno dugo vremena. Lijepo se slažemo i glazbeno i kao karakteri. Ja volim svu glazbu. A i Stari kamen ima širok repoertoar. Imam još dvije starije sestre i mlađeg brata. Glazbenu sklonost sam „pokupila“ od tate, ostali tek rado slušaju glazbu. Večeras je ovo moja premijera. Imam veliku tremu. Pokušavam da to ne pokažem i da se ne primjeti, rekla nam je 30- godišnja Ivanka Gelo, vokal glazbene skupine „Stari kamen“ čiji glas se izvrsno uklopio u cjelokupnu sliku i zvuk ovog berlinskog banda. Za očekivati je da ćemo ovaj novi sastav „Starog kamena“, na zadovoljstvo sviju, još dugo susretati i slušati.


Bilo bi dobro da ovakve plesne zabave budu često zadovoljstvo berlinskim Hrvatima. Jer, netom prošla advent party, zadovoljila je ukuse svih koji su je posjetili. Bila je to prava igranka. „Stari kamen“ je ovu zabavu započeo prigodnim sakralnim pjesmama a nastavio glazbom za sve ukuse i uzraste. Mladi framaši su neumorno radili, posluživali osvježenje, kolače, pršut i sir a sve po minimalnim cijenama. Gosti su se sasvim dobro zabavili pa mnogi i mlađi i stariji s nestrpljenjem očekuju nove poteze „Starog kamena“ i Franjevačke mladeži.