ponedjeljak, 14. prosinca 2009.

TIHA NOĆ, SVETA NOĆ




BOŽIĆNI GLAZBENI UGOĐAJ SA LIJEPOM MAKARANKOM

Još ljetos smo zajedno sa brojnom publikom, u toploj berlinskoj noći uživali u glazbi i prelijepom glasu Makaranke Tanje Šimić ispred Bode muzeja. Godinu prije s ponosom smo ju gledali i slušali kao jedinu solisticu premijerne izvedbe djela „Prije nego zanijemimo“ skladatelja Haarolda Weissa, izvedene u povodu 60 godina Izraela. O ovom događaju su izvještavala sva njemačka sredstva priopćavanja. A Hrvati Berlina pomnije su je poslušali za nastupa na Blistavoj noći klasike.


Uistinu, pravo zadovoljstvo je i gledati i slušati Tanju Šimić Queiroz, našu Makaranku na, kako bi se to reklo nekada, „privremenom radu u Berlinu“. Netom izvedeni Božićni koncert u Heimathafen u općini Neukoeln, samo je prilog više tom uvjerenju. Naša mezzosopranistica nastupila je na ovom koncertu u sastavu glazbene udruge naziva Berlin International Opera. Karakterizira ih zajednička glazbena vrhunska razina te njihova pripadnost ni manje ni više nego, u 12 različitih nacionalnosti.


Tako je na ovom koncertu u susret Božiću nastupila Anetta Betanski iz Kanade, Emily Ford Dirks i Rebecca Fromherz iz USA, potom Maja Furl iz Švicarske, Emmanuel Fort iz Francuske, Thorsten Oliver Huth, Antje Marta Schaeffer i Anke Rauthmann iz Njemačke, Kanako Nakagawa iz Japana, Lauren Lee iz Koreje, Jean Ronald La Fond sa Haitia, Andrew Young iz Australije, Sirje Aleksandra Viise sa Islanda i Hrvatica Tanja Šimić koja je svojem prezimenu dodala i ono suprugovo, portugalsko-Queiroz.

Ovaj zanimljivi skup glazbenika iz cijelog svijeta od 2006. godine nastupa s vremena na vrijeme zajedno i na različitim mjestima i u različitim prigodama te donosi pred slušatelje opere, praveći svojim nastupima svojevrstan glazbeni i umjetnički most, trend i tradiciju zajedno. Posebno, što je i razumljivo s obzirom na različito porjeklo glazbenika, njeguju operni repertoar na engleskom jeziku.

Božićni koncert je donio nizove od preko dvadeset izvanrednih arija. Dvosatni program proletjeo je u trenu. Gledatelji nisu štedjeli dlanove nad izvrsnim izvedbama djela Bizeta, Stolza, Puccinia, Dvoraka, Haendla, Mozarta, Donizettia, Straussa... Naša Tanja pjevala je prekrasnu Mozartovu ariju iz opere Cosi fan tutte, zajedno sa Emily Ford Dirks pa potom i dijelove Bizetove opere Carmen, poznatu Habanera- L amour est un oiseau rebelle.
Prelijepi božićni ugođaj doveli su glazbenici do vrhunca na kraju koncerta kada je i publika zajedno s njima zapjevala poznate napjeve poput White Christmas i Stille Nacht, heilige Nacht... Bijeli Božić i Tiha noć, sveta noć.
Dobro raspoloženje nastavljeno je i nakon koncerta kada je Berlin International Oper pozvao posjetitelje na zajedničku party upotpunjenu specijalitetima 12 država odakle dolaze glazbenici. I sami izvođači su se u tom druženju pridružili publici. Bila je to prigoda, nakon prelijepog božićnog, glazbenog doživljaja, progovoriti riječ-dvije sa našom mezzosopranisticom, Makarankom, školovanom u Makarskoj, Splitu i New Yorku.

- Ovaj smo koncert pripremali dva tjedna. Ovo je prvi Božićni koncert Berlin International Opera koja postoji već par godina a ja sam im se priključila ove godine, rekla je Tanja Šimić Queiroz te dodala: – Nakon ovog koncerta idem za Božić kući u Makarsku a vraćam se za Novu godinu. U Berlinu sam već tri i pol godine. Biti slobodni umjetnik ni ovdje nije baš lako. No, sad je kriza svugdje pa i uvom pozivu. Ide to ipak. Idem na razne audicije. Sudjelujem u različitim programima. Sad pripremam operu Carmen. Ide se korak po korak. Zadovoljna sam, rekla nam je mlada Makaranka nakon vrlo uspješnog sudjelovanja na Božićnom koncertu u sastavu Berlin International Oper.