četvrtak, 14. siječnja 2010.

BROĐANI-DOBROTVORI


UPUTILI POMOĆ „ZLATNOM CEKINU“

Bila je i godina iza puna aktivnosti Zavičajnog kluba „Brođani“ iz Berlina. Svako malo smo se mogli pohvaliti novim lijepim koracima i dobrotvornim akcijama ove male, složne, berlinske družine. U prošloj godini su obilježili 18 godina rada i djelovanja. Započeli su prikupljanjem pomoći u vrijeme domovinskog rata. I sve do danas nisu stali. Za nove razloga njihova neprestanog dobrotvornog djelovanja, život se sam pobrine. Uvijek ima onih kojima treba ruka pomoći.

S kraja prošle godine organizirali su dobrotvornu zabavu „Slavonijo u srcu te nosim“ te sudjelovali u tradicionalnom Božićnom sajmu berlinske četvrti Lichtenrade. Gdje utrošiti prikupljeni novac, nisu se dugo pitali. Netom pred Božić bili su domaćini i sponzori malenoj, trogodišnjoj djevojčici Josipi Matanović i njenim roditeljima koji su pomoć i lijek Josipinim očima i nadu u moguće svjetlo u životu male djevojčice, potražili u Berlinu. „Brođani“ su im se našli na pomoći. Snosili su troškove kliničkog pregleda i boravka obitelji Matanović u Berlinu. Liječnici su na prvom pregledu dali nadu u moguće svjetlo u Josipinom životu. Djevojčicu već 24. veljače očekuje u Berlinu novi specijalistički pregled koji će odlučiti o mogućoj operaciji oka. U ostvarenju ove nade, obitelj Matanović iz Slavonskog Broda, lakše će s kraja veljače put Berlina znajući da ih tamo očekuju novi prijatelji i dobrotvori iz Zavičajnog kluba „Brođani“.

No, tu nije kraj aktivnosti berlinskih „Brođana“. Pobrinuli su se i da u Novu godinu uđu na svoj specifičan način. Sredstvima koja prikupe organizirajući zabave i radeći na prodajnim štandovima, mogli bi svojim članovima prirediti bogate božićne i novogodišnje fešte. Ali ne čine to. Osjećaj zadovoljstva, kažu nam predsjednik Ivan Bitunjac i dopredsjednica Elizabeta Kopić, veći je kad pomognu potrebnima.

Dvije tisuće eura netom su uputili „Zlatnom cekinu“ , ustanovi za rehabilitaciju i odgoj djece u Slavonskom Brodu. Ova ustanova koja se sastoji od poliklinike i dječjeg vrtića, osnovana je 1993. godine zahvaljujući franjevcima iz Bologne. Vođenje rada preuzela je poslije Franjevačka provincija Bosne Srebrne a nositelj programa je Franjevački samostan u Slavonskom Brodu. Ravnatelj „Zlatnog cekina“ je fra Ilija Jerković.



Ovoj ustanovi jedinstvenoj po programu i sadržaju u Hrvatskoj, svaka pomoć, dobro je došla. I ova „Brođana“ iz Berlina, sasvim sigurno. Vesele vijesti poput ove da su u „Zlatnom cekinu“ netom nabavili ultra-zvuk za pregled glave i kukova kod male djece što pomaže u ranoj dijagnostici i pravovremenom liječenju.

Mora se priznati “Brođani“ su i ovoga puta pomoć uputili na pravo mjesto. Iz Slavonskog Broda je na njihovu, berlinsku adresu već pristigla zahvalnica što ju je potpisao ravnatelj „Zlatnog cekina“, fra Ilija Jerković.

Želite li i vi, dragi čitatelji pomoći „Brođanima“ u dobrotvornom radu, evo uskoro za to i prigode. Naime, „Brođani“ organiziraju 13. veljače tradicionalnu zabavu „Veseli se Posavino“ . Zabava je na uobičajenom mjestu u Gemeinschaftshaus Lichtenrade. Svira grupa „Domino“ iz Nürnberga dok će se za tradicionalne, posavske zvuke, pobrinuti braća Vidović. Cijena ulaznica je 15 eura. A karte su već u prodaji, u prostorijama „Brođana“ i trgovini „Dalmatino".