nedjelja, 10. siječnja 2010.

VJERSKA ZAJEDNICA



zbor HKM na hodočašću u Hildesheimu



ŽIVA VJERSKA ZAJEDNICA HRVATA

Sveta misa održana prvoga dana nove 2009. godine u crkvi svetog Sebastijana, bila je i prigoda za, već tradicionalni, statistički pregled događaja u prošloj godini, odnosno brojčane podatke koji govore o kretanjima u vjerskom životu i sudjelovanju berlinskih Hrvata, te radu svećenika na službi u Berlinu.

Svete mise na hrvatskom jeziku su se i u prošloj godini u Berlinu slavile na tri mjesta - u crkvi svetog Sebastijana, općina Wedding gdje je i sjedište HKM-a, zatim u crkvi svetog Bonifacija u općini Kreuzberg i u crkvi svete Marije u općini Spandau. Zajedno sa župnikom fra Petrom Čirkom o duhovnom životu Hrvata i dalje brinu svećenici fra Radoslav Tolić i fra Stipe Čirko. Pod istim krovom crkve svetog Sebastijana djeluje i njemačka katolička zajednica koja broji nešto preko dvije tisuće i pet stotina vjernika.




naši svećenici: fra Stipe, župnik fra Petar i fra Rade

Hrvatska katolička zajednica u Berlinu broji preko deset tisuća vjernika. U protekloj godini je kršteno 54-ero djece što je u usporedbi sa godinom prije, znatno manji broj, ali ipak još uvijek u granicama prosječnog. Prvu pričest je primilo 62 a svetu potvrdu 64-ero djece, što je isto tako znatno manji broj u odnosu na godinu prije. Sklopljeno je 26 novih kršćanskih brakova, od čega je 10 sklopljeno u Misiji a 16 u Domovini. I ovaj broj je u opadanju. Naši svećenici su protekle godine učinili 174 posjete bolesnima i blagoslovili oko 420 domova berlinskih Hrvata. Iz Crkve je u prošloj godini istupilo 20 a ponovo je primljeno 6 vjernika. Ovaj broj je neznatno povećan. Iz Misije u Berlinu je put Domovine ispraćen 21 pokojnik dok je pokop u Berlinu obavljen u 9 slučajeva.


Brojne je aktivnosti i tijekom 2009. godine poduzimala Hrvatska katolička misija. Zabilježeno je značajno sudjelovanje vjernika u pastoralu, primjerice kod organiziranja šeste po redu Internacionalne krunice za djecu. Aktivni su i članovi Franjevačke mladeži, djeca na vjeronauku, folkloru, odrasli u zborovima. Bilježimo pri Misiji i lijep i uspješan rad klape Berlin kao i ponovno domaćinstvo misijskih prostora, školi crtanja koja je prije više godina, pod krovom Misije i započela sa svojim radom. Hrvatska katolička misija je i u prošloj godini organizirala tradicionalno hodočašće u Hildesheim te putovanje u Svetu zemlju.

– Zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji su nas materijalno i duhovno potpomagali svojim prilozima i molitvama, svim volonterskim suradnicima. Na poseban način zahvaljujemo našem Župskom vijeću na uloženom trudu i vremenu za dobrobit naše misijske zajednice. Zahvaljujemo i članovima naših misijskih zborova i njihovim voditeljima, našim ministrantima koji su služili kod nedjeljnih i svakodnevnih svetih misa i njihovu voditelju, svim čitačima i njihovu voditelju koji su naviještali Božju riječ, članovima naših folklora i njihovim voditeljima, Marijinoj legiji i njihovim voditeljima, svim dobrotvornim pastoralnim i župskim suradnicima koji su u misijskom pastoralu pomagali nas svećenike, rekao je fra Petar Čirko prigodom iznošenja statistike za 2009. godinu, dodavši na kraju:

- Hvala svima vama koji ste na bilo koji način doprinijeli da vjera, ljubav i domovina budu u našim srcima! Hrvatska katolička misija je u prošloj godini napunila 40 godina djelovanja. No, proslava je, između ostalog i zbog zauzetosti svećenika, prolongirana za 2010. Godinu.


Prema riječima župnika, fra Petra Čirka, velika, trodnevna proslava 40. obljetnice Misije, planirana je u jesen, 22, 23 i 24. listopada kada će biti i duhovnog i zabavnog sadržaja za sve vjernike.