subota, 9. siječnja 2010.

POLNOĆKA




GDJE NEBO DOTAKNE ZEMLJU, SVE CVJETA!











Može se slobodno reći da je na tisuće hrvatskih vjernika u Berlinu ispunilo do posljednjeg mjesta crkve u vrijeme misnih slavlja na hrvatskom jeziku u dane Božića. Ponajviše su vjernici pohodili dva svečana misna slavlja u Badnjoj noći. Takozvanoj Dječjoj polnoćki su nazočile brojne obitelji sa djecom, dok su se odrasli u većem broju odlučili za tradicionalno misno slavlje koje je u crkvi svetog Sebastiana, započelo u 23 sata. Obje mise u Badnjoj noći predvodio je berlinski župnik fra Petar Čirko. Svećenici, fra Radoslav Tolić i fra Stipe Čirko su isto tako imali pune ruke posla. Ispovjedali su i tijekom svih misnih slavlja a na pripomoći im se našao i gost iz domovine fra Zvonko Tolić.
Tijekom trajanja polnoćki, pripadnici Franjevačke mladeži su kroz svojevrsni igrokaz, točnije, recital, tekstovima koje su sami priredili, podsjetili na sve tegobe današnjeg svijeta, na gladnu i siromašnu djecu, ratove i ubijanja, iskorištavanja i mučenja, sve što ljudi čine jedni drugima. Prikazali su svijet čije obraćenje i spasenje je omogućila Božićna radost, svjetlo, rođenje djeteta u Betlehemskoj štalici.


-Niti jedan događaj nije ostavio takve tragove u ljudskoj povjesti kao rođenje Djeteta u Betlehemu. Niti jedan dan ne ispunjava tako milijune duša i podsjeća nas i na dane našeg djetinjstva, kao što je to Badnja večer. Nigdje više inspiracije nego li je to u Betlehemskoj špilji. Nitko ozbiljan danas ne poriče rođenje, čovještvo i povjesnu ulogu Isusa Krista. No, htjeli bi mu oduzeti ono u što mi vjerujemo i što je najvažnije, a to je Kristovo božanstvo. Okupili smo se i okupljamo se u Badnjoj noći da pokažemo kako vjerujemo da je ovo malo Dijete u Betlehemskoj štalici, onaj isti Bog koji je bio kod stvaranja svijeta. Jedan je cvijet procvjetao u sred zime. Tamo gdje nebo dotakne zemlju, sve cvjeta. Evo, javljam vam radosnu vijest, danas se rodio Isus. Niti jedna radost nije velika kao radost Božića rekao je između ostalog tijekom propovjedi na misama polnoćkama, župnik fra Petar Čirko.
-Božićna pjesma, tiho se pjeva, kao pjesma majke, kad za sina moli, kaže tekst pjesme što su je pjevale mlade framašice. Misno slavlje Dječje polnoćke, uveličala je klapa Berlin, specifičnim klapskim aranžmanima sakralnih pjesama i molitve Oče naš. A sve je upotpunio i crkveni zbor koji nedjeljom pjeva u crkvi svetog Sebastiana. Svetu misu u 23 satu u Badnjoj noći je glazbeno upotpunio crkveni zbor koji nedjeljom pjeva u crkvi svetog Bonifacija. Kao solista u pjesmi Tiha noć, pojavila se operna pjevačica Evelin Novak koja inače ima angažman u berlinskoj Staatsoper a ujedno i gotovo redovito pjeva a često i glazbeno prati ckrvene pjevače u crkvi svetog Bonifacija. Velikim pljeskom su vjernici nagradili predivnu izvedbu Tihe noći.
Ponoćnoj misi u crkvi svetog Sebastiana, nazočio je i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr. Miro Kovač, kojemu je ovo drugi Božić u njemačkoj metropoli što ga dočekuje zajedno sa vjernicima i svećenicima Hrvatske katoličke misije u Berlinu.