subota, 9. siječnja 2010.

DOČEK NOVE GODINE


ZABAVA ZA CIJELI GRAD

Doček Nove godine, u Berlinu je i ove, kao i prethodnih godina, pomno pripreman i izveden. Naime, Berlin je vrlo primamljiva turistička destinacija u ovim danima. Brojni iz Njemačke i svijeta, pretežito mladi ljudi, nagrnu u njemačku metropolu, uoči smjene godina.




Njihov prevashodni cilj je velika novogodišnja party koja se tradicionalno održava podno Brandenburških vrata. Tu je naime smještena pozornica sa koje se cijelu noć odvija zabavni program. Dok gledatelji, željni zabave i zajedničkog ulaska u novo ljeto, ispune cijelu ulicu 17 juni koja se proteže od Brandenburških vrata do Stupa pobjede. Tako je bilo i ove godine. Njemački mediji računaju da je velika party kod Brandenburških vrata, privukla milijunski broj posjetitelja. Ponoćni prijelaz iz jedne godine u drugu obilježen je velikim vatrometom.




No, to nije bila jedina atrakcija u gradu. Naime, nakon cijele decenije, Berlin je konačno jednom, za svečanog dočeka Nove godine“osvanuo” potpuno bijel i zasut snježnim pahuljama. A duž cijele Unter den Linden, ali i drugih berlinskih ulica, upotrijebljeno je toliko raketa, petardi i raznih vrsta prskalica, da im vrijednost u eurima sasvim sigurno prelazi milijunske iznose. Te zahtjeva i višednevno, temeljno čišćenje gradskih ulica.


Posljednjeg dana stare godine je u večernjim satima, u crkvi svetog Sebastiana, gdje je sjedište Hrvatske katoličke misije, održana zajednička, večernja sveta misa za Hrvate i Nijemce. Prijelaz u novu godinu, brojni su potom dočekali u društvu obitelji, prijatelja i poznanika. Pojedini su za taj svečani ispraćaj Stare i doček Nove godine, odabrali obiteljske domove, restorane, kafiće ili pak prostore hrvatskih udruga i društava .




U svakom slučaju, bilo je veselo. Nova 2010. godina, dočekana je među Hrvatima kao i među Nijemcima, uz smijeh, pjesmu i dobro raspoloženje. A ako se po jutru dan poznaje, a po početku nastavak, onda će 2010. godina u nastavku biti vrlo dobrohotna. Da je dobra godina pred nama, tome se svi nadaju.