subota, 9. siječnja 2010.

IZBORI


NA IZBORE PRETHODNO REGISTRIRANI I ONI SA NJEMAČKOM ADRESOM U PUTOVNICI


U nedjelju, 10. siječnja, je drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske. U drugom krugu su predsjednički kandidati Ivo Josipović i Milan Bandić.

I Hrvati u iseljeništvu, u našem slučaju, u Njemačkoj, ponovo će u nedjelju put glasačkih mjesta u Veleposlanstvu i konzularnim predstavništvima. Prvom izbornom krugu glasanja, nije se odazvao veliki broj hrvatskih državljana. U Berlinu tek oko pet stotina.

Prema informacijama iz Veleposlanstva RH u Berlinu, ovih dana su diplomatska predstavništva zaprimila više poziva i upita hrvatskih građana koji se zanimaju za mogućnost pristupanja izborima, odnosno mogućnost prethodne registracije.

Drugom izbornom krugu, kao što je to bio slučaj i u prvom, mogu pristupiti hrvatski državljani koji su izvršili prethodnu registraciju. Rok za prethodnu registraciju istekao je 12. prosinca 2009. godine. Pa tako oni koji nisu prethodno registrirani, a trebali su registraciju izvršiti, ne mogu pristupiti ni drugom izbornom krugu.

To su svi hrvatski državljani koji imaju u putovnicama hrvatske adrese, odnosno prijavu boravka u Hrvatskoj te svi koji imaju njemačku adresu a promijenili su mjesto boravka. Za sve njih je postojala obaveza prethodne registracije radi ostvarenja izbornog prava. A rok za moguću registraciju je odavno istekao.
Tako u drugom izbornom krugu mogu glasovati samo na vrijeme prethodno registrirani hrvatski državljani te svi oni koji u putovnicama imaju nepromijenjenu njemačku adresu za koje nije ni postojala obaveza prethodne registracije.