srijeda, 13. siječnja 2010.

NOVI PREDSJEDNIK


Novi hrvatski predsjednik je IVO JOSIPOVIĆ. Prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva, glasovalo je 50, 28 % glasačkog tijela. Od toga je 60,29 % glasova dobio Ivo Josipović a 39, 81 % Milan Bandić.

I hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta, kao i u domovini, na 250 biračkih mjesta, glasovalo je za jednog od dvojice kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora. Glasalo se u u prostorima diplomatskih predstavništava, konzulatima ili pak Veleposlanstvu kao što je to slučaj u Berlinu gdje je sjedište hrvatske diplomacije u Njemačkoj.

Prema informacijama dobijenim u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj, od Daniela Glunčića, II tajnika, zaduženog za koordinaciju, pripremu i provedbu predsjedničkih izbora, u Berlinu je glasovalo 460 Hrvata. Na prostoru generalnog konzulata u Hamburgu glasovao je 361 birač. U Düsseldorfu je na izbore izašlo 908 državljana Hrvatske, u Frankfurtu 1253, u Stuttgartu 2195 a u Münchenu 1206. Sveukupna brojka govori da su u cijeloj Njemačkoj na izborima u drugom krugu glasovala 6383 hrvatska državljana što je ipak nešto više nego li je to bilo u prvom krugu kada je ta brojka iznosila 6090.


Prema riječima odgovornih u hrvatskoj diplomaciji u Berlinu, nisu zabilježeni problemi u sprovedbi izbora. Loša vremenska situacija vjerovatno je malo utjecala i na izborne namjere birača. Zabilježen je i u ovom drugom izbornom krugu, izvjestan broj građana koji želju za ostvarenjem biračkog prava, nisu mogli ostvariti radi neizvršenja pravovremene prethodne registracije.berlinski birački odbor broj 1 i promatrač GONGA

Glasanje u Berlinu se provodilo u Veleposlanstvu RH, na dva biračka mjesta, podjeljena abecednom logikom. Predsjednik biračkog odbora na glasačkom mjestu broj 1, bio je Stjepan Lozančić, zamjenica Sandra Hegeduš a članovi Niko Kranjac, Mara Šapina, Marko Čubelić i Marija Šarić. Predsjednik biračkog odbora na glasačkom mjestu broj 2 bio je Ante Bagarić, zamjenica Anja Breljak a članovi Nada Babić, Mario Mateljan, Dario Bandov i Katica Busch.

Izbore u Berlinu pratio je i zvanični promatrač GONGA. Bila je to gospođa Elizabeta Kopić koja na provedbu izbora , rad biračkih odbora i cjelokupan izborni tijek u drugom krugu predsjedničkih izbora, nije imala primjedbi.