četvrtak, 26. studenoga 2009.

HRVATSKI PREDSJEDNIK POSJETIO BERLIN





STJEPAN MESIĆ PROŠAO KROZ BRANDENBURŠKA VRATA


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić boravio je u jednodnevnom radnom posjetu Berlinu. Zajedno sa hrvatskim predsjednikom u Berlin su doputovali i Budimir Lončar, posebni savjetnik, Tomislav Jakić, savjetnik za vanjsku politiku, potom Darko Božinović, državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjkih poslova, te pomoćnice Ana Šimundža i Helena Kesarić.


Predsjednik je tijekom dana imao pun program susreta i razgovora sa visokim njemačkim političkim dužnosnicima. Ponajprije ga je protokol odveo do njemačkog predsjednika Horsta Köhlera. Potom je uslijedio susret sa berlinskim gradonačelnikom Klausom Wowereitom. Zajedno su, hrvatski predsjednik i berlinski gradonačelnik, prošli i kroz znamenita Brandenburška vrata, od poznatog Pariser Platza prema povjesnoj 17. Juni. Tu je, ispred Brandenburških vrata uz koja se na vjetru vijorila i hrvatska zastava, predsjednik Mesić dao kratku izjavu njemačkim i hrvatskim novinarima, rezimirajući susrete sa njemačkim predsjednikom.


- Razgovarali smo o našoj bilateralnoj suradnji. I o širom problemima naše Regije. Upoznao sam ga sa mojim viđenjem problema Regije i o tome kako Europa može pomoći da se riješe neke neuralgične točke. Europa mora pomoći da se iz politike eliminiraju oni koji negiraju i razbijaju Bosnu i Hercegovinu jer to smeta cijeloj Regiji.Ja sam predsjednika i upoznao sa mojim mišljenjem da je ono što radi danas Milorad Dodik, nastavak, samo na drugi način, onog što je radio Milošević, rekao je Stjepan Mesić i dodao:- Apelirao sam i na daljoj suradnji njemačkog i hrvatskog gospodarstva. Hrvatska ima potencijale ali nema toliko kapitala da ih aktivira. Tu nam Njemačka može pomoći, izjavio je hrvatski predsjednik zaključivši izjavu i pogledom na njemačku metropolu. -Berlin se potpuno preobrazio. Ovo je jedan sjajno organiziran grad ali ima velikih problema sa slikom svoga stanovništava. Sve je više starih a podmlatka je sve manje. Ovaj grad je prije drugog svjetskog rata imao preko 4 milijuna stanovnika a sada ima dosta manje. To je veliki problem Berlina ...rekao je Mesić nakon prolaska kroz Brandenburška vrata sa berlinskim gradonačelnikom Klausom Wowereitom. Predsjednik Mesić se potom zaputio prema Potsdamu gdje se susreo i razgovarao sa ministrom-predsjednikom Brandenburga, Matthiasom Platzeckom.



Večernji sati boravka predsjednika Mesića u Berlinu, bili su rezervirani za gostovanje na parlamentarnoj večeri koju je u prestižnom berlinskom hotelu Adlon Kempinski, organizirao Ost –Ausschuss der Deutschen Wirtschat na čiji poziv je Stjepan Mesić i boravio u Berlinu. Ovaj susret hrvatskog predsjednika sa njemačkim parlamentarnim zastupnicima, predstavnicima njemačkih ministarstava i njemačke privrede protekao je u svjetlu doprinosa daljoj dogradnji političkog i gospodarskog dijaloga sa Hrvatskom te cijelim regionom jugoistočne Europe.
tekst i foto: sonja breljak