utorak, 24. studenoga 2009.

PROSLAVE











CRKVENI PJEVAČI OBILJEŽILI SVETU CECILIJU







Pjevači crkvenih zborova Hrvatske katoličke misije Berlin, obilježili su i proslavili svetu Ceciliju, zaštitnicu glazbe i crkvenog pjevanja. Ponajprije su pjevanjem upotpunili nedjeljna misna slavlja na blagdan Krista Kralja. Po završetku misnog slavlja, sustigle su ih riječi zahvalnosti berlinskog župnika fra Petra Čirka. A potom su se crkveni pjevači okupili na zajedničkom nedjeljnom objedu u dvorani Hrvatske katoličke misije. Pjesmom i druženjem su obilježili i ovogodišnje tradicionalno okupljanje svih crkvenih pjevača. A ono i nije tako često. Naime, članovi crkvenih zborova Hrvatske katoličke misije pjevaju za nedjeljnih misnih slavlja, u tri berlinske crkve. Tako praktički, djeluju, tri mješovita zbora odraslih. Zbor koji pjeva u crkvi svete Marije na Spandau, vodi i glazbeno prati Suzana Smolković. Onaj u središtu misije, u crkvi svetog Sebastiana, vodi Marijana Marković a glazbeno prati Vesna Bagarić dok zbor na Mehringdammu, u crkvi svetog Bonifacija, organiziraju i vode Matija i Anđica Ćosić a glazbeno prati Ante Bagarić. Odnedavno se ovom zboru priključila i mlada Čakovčanka, operna pjevačica Evelin Novak, koja pjeva u Berlinskoj Staatsoper pa često glazbeno prati crkvene pjevače ili i zapjeva na zadovoljstvo svih vjernika.


Inače, organizirano crkveno pjevanje u Berlinu, prema sjećanjima onih sa dugogodišnjim pjevačkim stažom, ima tridesetogodišnju tradiciju. Pjevalo se već i od početka djelovanja Hrvatske katoličke misije u Berlinu, odnosno od 1969. godine. No, istinski organiziran rad sa pjevačima i crkvenim zborovima, veže se u Berlinu uz 1978. godinu i dolazak dušobrižnika fra Stipice Grgata i djelovanje časne sestre Krešimire Skopljaković. Dječji zbor „Ivan Lukačić“ je u to vrijeme postao poznat i van berlinskih granica. A i zborno pjevanje odraslih i mladih doživjelo je pravi procvat. Posljednjih godina crkveni zbor je vodila sestra Fabiola Bobaš. A onda su časne sestre 2005. godine, odlukama viših instanci, napustile Berlin pa su i zborovi ostali bez zborovođa.


Činilo se tada da za crkveno pjevanje ne dolaze lijepi i plodni dani. Svećenici i župnik zbog zauzetosti nisu imali vremena posvetiti se zborovima. No,vjernici, dugogodišnji pjevači su preuzeli stvar u svoje ruke pa zborno pjevanje iz dana u dan napreduje, obogaćuje se. I budućnost crkvenog pjevanja sad izgleda sasvim drugačije, svjetlije. O tome svjedoči i vrlo dobar zbor djece „Berlinski mališani“ koje vodi i glazbeno prati Marija Kolak.


Sve pjevačke aktivnosti odvijaju se naravno, pod pažljivim okom župnika fra Petra Čirka i svećenika fra Radoslava Tolića i fra Stipe Čirka. Tu pažnju prema crkvenim pjevačima pokazali su i organiziranjem proslave svete Cecilije gdje su zajedno sa članovima zborova zapjevali poznate crkvene i druge napjeve.


Podsjetimo, priča o svetoj Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe, čijim je imenom i likom obilježen 22. studeni, potječe iz pučke legende što živi osamnaest stoljeća i govori o mladoj, produhovljenoj ženi koja nije pokleknula u vjeri za vrijeme progona kršćanstva. Zbog čvrstine i nepokorivosti je osuđena na smrt. No, prije mučeničke smrti, podijelila je siromasima svo svoje bogatstvo. Stara legenda govori i da je Cecilija bila lijepa izgleda, stasa i glasa i da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Pripisuje joj se i sposobnost sviranja svih instrumenata kao i da je izumiteljica orgulja. Od davnina se časti kao zaštitnica glazbe i crkvenog pjevanja.


U njenu čast se pjevači crkvenih zborova Hrvatske katoličke misije u Berlinu okupiše i na ovonedjeljnom druženju. Bila je to lijepa slika. Izgledali su svi zajedno poput jedne velike, povezane obitelji.
tekst i foto: sonja breljak