utorak, 17. studenoga 2009.

TIP-TOP POČETAK KOJI PUNO OBEĆAVA

SD Croatia Berlin je svečano, uz brojne nazočne, uzvanike, goste, sponzore, članove i prijatelje, svečano otvorila prostorije kluba u berlinskoj općini Wedding, na adresi Ofener Str./Glasgower Strasse.

Otvaranju prostorija ovog nesumnjivo najuspješnijeg hrvatskog sportskog društva u Njemačkoj, nazočio je i dr. Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj sa suradnikom Danielom Glunčićem, potom berlinski župnik fra Petar Čirko, predsjednik Saveza Hrvatskih društava i kluba „Brođani“, Ivan Bitunjac, predstavnici ostalih društava berlinskih Hrvata poput „Mažuranića“ , Hrvatske kulturno-umjetničke i športske zajednice i Zavičajnog kluba Tijarica te vrijedni sponzori koji su svojim prilozima omogućavali funkcioniranje Croatie u brojnim proteklim godinama i decenijama.
A svečano otvaranje Croatijinih klupskih prostorija započelo je molitvom što ju je predvodio fra Petar Čirko i blagoslovom prostora i svih članova ove udruge koja vrijedno radi i nastoji očuvati hrvatski duh u Berlinu kroz sportsko druženje mladih naraštaja Hrvata.
– Čast mi je ovdje vas pozdraviti. Posebno našeg veleposlanika, dr. Kovača, koji je svugdje, među Hrvatima i društvima, rado viđen gost. Najbolje je kad se jedno društvo odmah u početku veže uz Boga. Bez Boga su kratke staze a često postoje i slijepe ulice, rekao je, između ostalog fra Petar, završavajući svoje kratko obraćanje molitvom Očenaš i riječima: Nek blagoslov ostane na svima vama!

Potom je riječ-dvije okupljenima rekao i Franjo Husajina, predsjednik SD Croatia pozdravljajući sve i zahvaljujući na odazivu pozvanih na svečanost otvaranja.
- Slavimo ove godine i 20 godina rada i djelovanja. Drago mi je da ovaj mali dom otvaramo u ovoj jubilarnoj godini. SD Croatia ima mlad upravni odbor. Klub ide dobrim putem iako ponekad to ne prate uvijek i uspješni rezultati, rekao je Husajina, misleći pri tom na trenutne loše rezultate prve momčadi Croatije koja nikako da se odlijepi od dna tabele.
- Zahvaljujem sponzorima koji su omogućila da dobijemo i uredimo ovaj prostor, prije svega gospodinu Vujičiću i tvrtki Dom AG Investment i svima ostalima koji su nam pomagli. Svima zahvaljujem i želim dobrodošlicu u prostorima SD Croatia. Budite nam česti gosti kako ovdje ...tako i na nogometnim trenima...
...zaključio je Husajina istaknuvši na kraju kratkog govora kako je jedan od najboljih primjera zalaganja za SD Croatiju upravo u liku nekadašnjeg dugogodišnjeg aktivnog i danas počasnog predsjednika Pere Kolobarića. I počasni predsjednik Kolobarić se kratko obratio nazočnima te istaknuo kako je povjest SD Croatije i duža nego li je 20 godina.
-Berlinska Croatia je počela sa radom još 1972. godine no u ondašnjoj jugoslovenskoj ligi u Berlinu nije joj bilo dozvoljeno nastupati pod tim imenom pa je uzela ime Hajduk. Ime se vremenom mijenjalo i konačno prije 20 godina ponovo došlo na dugo željeno i izvorno SD Croatia ...podsjetio je Pero Kolobarić ukratko na dugu i zanimljivu Croatijinu povijest.
Riječ-dvije je na kraju male ceremonije otvaranja Craotijinih prostorija, izrekao i počasni gost, veleposlanik dr. Miro Kovač.
-Pravo rečeno, ulazeći unutra imao sam dojam prema obilježjima i ukrasima kao da se radi o Hajduku i splitskoj Torcidi. A ja sam vam veliki navijač Hajduka. Ja sam sretan i ponosan da mogu biti s vama i otvoriti ove prostorije. ...primjetio je dr Kovač uz smijeh koji je propratio pljesak nazočnih.- ...vidim je ovaj prostor lijepo uređen, čist i reprezentativan, kako se kaže, tip-top. Tako ću reći i mojim kolegama diplomatima da sam posjetio jedan tip-top hrvatski sportski klub. Uvjeren sam da će Croatia biti uspješnija poslije ovoga, da ćete uspjeti regrutirati još puno mladih ljudi i biti još bolji u nogometnim ligama Berlina ...zaključio je veleposlanik RH.
Potom su se domaćini i uzvanici pogostili specijalitetima i nazdravljali za budućnost kluba koji svim berlinskim Hrvatima puno znači. Netom otvoreni prostor kao sjedište kluba, u kojemu članovi mogu gledati nogometne susrete i družiti se, veličine je i uređenja jednog sasvim solidnog kafea.

Krasit će ga i darovi koje su za svečanog otvaranja donijeli neki od gostiju, crkveni kalendar kako se i očekuje -od fra Petra Čirka, cvijeće od „Dalmatina“, piće od Tijarice, dres sa originalnim potpisom Nike Kovača od TI-Le Bau i uokvirene fotografije ekipa Croatije od Hrvatske kulturno-umjetničke i športske zajednice. Croatija je svojim „kumovima“ uzvratila darovima u vidu kravata i majica sa potpisom kluba.

A netom otvoreni klupski prostor je, što je danas rijetka i vrijedna stvar, Croatiji sponzorirao i na dvije godine besplatno ustupio, Rade Vujičić, zajedno sa Marcellom Amamom i Samirom Halilovićem, vlasnik tvrtke Dom Ag Investment.
Ja sam iz Zagreba. I ovdje sam od 1972. godine. Trenutno se bavim građevinarstvom. Osnovali smo dioničko društvo. Ove prostorije smo nekada koristili kao građevinska firma. Sada ih poklanjamo Croatiji za početak na dvije godine a možda i zauvijek, zavisi kako će se situacija odvijati. Moj sin ...Tin, će vjerovatno biti uskoro trener mladim nogometašima Croatije a i predsjednika Croatije dugo poznajem. Bilo je šteta da su prostorije prazne, ja trenutno koristim samo jedan, uredski dio, zato sam riješio da to ustupim Croatiji ...rekao je Rade Vujičić, sponzor koji je svojim darom berlinskoj Croatiji priskrbio vlastite prostore za rad, sastanke i druženja uprave, članova, navijača i prijatelja.
tekst i foto: sonja breljak