srijeda, 18. studenoga 2009.

REGISTRIRANJE BIRAČA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE


Nakon što je Državno izborno povjerenstvo priopćilo da u izbornu utrku kao pravovaljani kandidati koji su prikupili odgovarajući i propisani broj potpisa potpore građana, ulazi 12 kandidata, započela je time ujedno i zvanična izborna promidžba. 
Na nju će se put put predsjedničkih izbora uputiti Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare-Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić
No, dok izborna promidžba do predsjedničkih izbora zakazanih za 27. prosinca, traje, pred potencijalnim biračima u inozemstvu kao i Veleposlanstvom i konzularnim predstavništvima stoji još jedna zadaća. Naime, da bi se glasovanju na predstojećim predsjedničkim izborima u inozemstvu pristupilo, potrebno je u izvršiti prethodnu registraciju. 
Od nje su izuzeti samo oni iseljenici koji u putovnicama imaju njemačku adresu, nisu je mijenjali i u tom mjestu i namjeravaju glasovati. U povodu predstojećih predsjedničkih izbora i s tim u svezi potrebne prethodne registracije birača, Veleposlanstvo RH dalo je Objavu o prethodnoj registraciji birača. 
Ovom objavom, pozivaju se na prethodnu registraciju u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH u inozemstvu: birači koji imaju prebivalište u RH a trajnije borave u inozemstvu, zatim birači koji nemaju prebivalište u RH a promijenili su prebivalište u inozemstvu, recimo iz Bosne i Hercegovine došli živjeti u Njemačku. Prethodno se trebaju reistrirati i birači koji nemaju prebivalište u RH a promijenili su mjesto prebivališta unutar države, primjerice, iz Müchena došli živjeti u Hamburg kao i birači koji nemaju prebivalište u RH a nisu upisani u popis birača. 
Prethodna registracija birača za glasovanje u inozemstvu može se obaviti u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH na čijem području hrvatski državljani borave ili prebivaju u inozemstvu, najkasnije 14 dana prije održavanja izbora zakazanih za 27. Prosinca. Zahtjeva za prethodnu registraciju može se podnijeti pismeno, usmeno ili telefonski. Birači bez prebivališta u Hrvatskoj koji će se na dan izbora zateći u RH, trebaju se prethodno registrirati pri nadležnom tijelu u RH koje vodi popis birača. 
Pregled popisa birača s prebivalištem u RH dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva uprave http://www.uprava.hr/ a za birače bez prebivališta u RH i one s prebivalištem u Gradu Zagrebu dostupan je u Središnjoj evidenciji popisa birača http://www.zagreb.hr/. Sve detaljnije informacije oko izbora i prethodne registracije mogu se dobiti u konzularnim predstavništvima ili Veleposlanstvu RH u Berlinu putem telefona 030 219 155 14.
tekst i foto: sonja breljak