utorak, 24. studenoga 2009.

IZVJEŠĆE SA SASTANKA SAVEZA HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA

















DOGOVOR KUĆU GRADI
 Savez hrvatskih društava Berlina je održao jedan od prvih jesenjih sastanaka. Bila je to prigoda za rezimirata provedbu zajedničkih aktivnosti koje je Savez poduzimao tijekom godine. A svakako i za porazgovarati o događajima i aktivnostima do kraja godine u udrugama i društvima koje Savez okuplja. Pa i prigoda za početak planiranja i dogovora o akcijama i događajima s početka i tijekom sljedeće godine.
 U sastavu Saveza hrvatskih društava Berlina, jedinstvenog koordinirajućeg tijela rada hrvatskih društava, nalazi se osam društava različita sadržaja, od sportskih , preko dobrotvornih do obrazovnih i kulturnih. Zajedničko im je nastojanje očuvanja i širenja hrvatskog jezika, kulture i duha te prenošenje kulturnog nasljeđa mladim Hrvatima, trećoj iseljeničkoj generaciji. Svaki doprinos tom cilju vrijedan je poput bisera u moru.
Na netom održanom sastanku Savez hrvatskih društava je razmotrio aktivnosti koje pojedina društva imaju do kraja godine. Kao što je i uobičajeno u predbožnićno vrijeme, termini su vrlo zgusnuti. SD Croatia je uz nazočnost članova i prijatelja netom otvorila nove društvene i upravne prostorije na adresi Ofener Str/Glasgower Str. a priprema i skori/20. prosinca/malonogometni Božićni turnir.
Prema najavama, Hrvatska dopunska škola, potpomognuta Društvom prijatelja hrvatske dopunske škole, priprema za 26. studenog u 19 sati u dvorani HKM-a, prošireni roditeljski sastanak na kojemu će nastojati zainteresirati berlinske Hrvate za Hrvatsku dopunsku školu prijeko potrebnoj njihovoj djeci. Potom 27. studenog, „Mažuranić“ organizira predstavljanje knjige „Nikad nazad“ Ivana Ugrina. Promocija je u dvorani HKM-a u 19 sati.
Zanimljivo će biti zatim i kod Ogranka HDZ-a „Stjepan Radić“ i Zavičajnog kluba “Tijarica”. Naime, prvi obilježavaju 20 godina djelovanja 28. studenog u 18 sati, u dvorani HKM-a a Tijaričani za 29. studenog pripremaju veliku internu zabavu za svoje članove i goste u povodu pet godina rada udruge. Prostor za zabavu pronašli su u Stadtmission na adresi Lehrte Str. 68, 10 557 Berlin.
Sastanku Saveza nazočio je i Daniel Glunčić, u Veleposlanstvu RH zadužen za odnose s javnošću koji je, pošto je ujedno i predsjednik Njemačko-hrvatskog društva Bonn izvjestio da ovo društvo ovogodišnju tradicionalnu „Nagradu Franjo Basić“ uručuje u Berlinu 1. prosinca u Zastupništvu Bayerna. Bit će krajem studenog i u prosincu dosta mjesta i događaja koje berlinski Hrvati mogu posjetiti a svaka udruga priredit će i tradicionalnu božićnu zabavu za članove i prijatelje.
Onima koji se ipak požele berlinskog zraka, preporuča se posjeta štandu „Brođana“ na tradicionalnom, uličnom Božićnom sajmu koji se održava u općini Lichtenrade sve subote uoči adventa. A kad Božićni dani i vrijeme slavlja s kraja godine minu, doći će vrijeme za prihvati se ponovo društvenog posla. A da se ima već sada o čemu razmišljati i što planirati pobrinuo se već i na ovom sastanku Savez hrvatskih društava.
Prema izvješću zaduženih, Savez je uputio nadležnim njemačkim službama zahtjev za imenovanje jedne ulice, točnije ulice Ahorn Strasse gdje je Veleposlanstvo RH, hrvatskim imenom. O tome će u naredno vrijeme sasvim sigurno stići odgovor i odluka njemačkih vlasti. Potom, Savez je jednoglasno usvojio želju i plan za organiziranje Blistave noći klasike III. Ovaj jedinstveni koncert hrvatskih umjetnika koji žive i rade u Njemačkoj, osvojio je srca brojnih. Pa ne čudi odluka Saveza o nastavku njegova organiziranja po treći puta za redom.
Planirani termini za Blistavu noć klasike su u drugoj polovici četvrtog mjeseca iduće godine. A pripreme počinju odmah. Na razmatranje je predsjednik Saveza, Ivan Bitunjac, dao i prijedlog o održavanju i snimanju emisije Lijepom našom u Berlinu. Pozitivni primjeri iz Sindelfingena ili Züricha pokazatelj su da je organizacija ove emisije moguća na obostrano zadovoljstvo i domaćina i gostiju, odnosno organizatora u Berlinu, društava i udruga u Savezu i Hrvatske televizije.
Na toj relaciji Savez će u dogledno vrijeme ispitati realne mogućnosti ostvarenja prijedloga pa će prema tim saznanjima na jednom od skorih narednih sastanaka i donijeti stav i odluku u smislu pristajanja ili odbacivanja prijedloga o organiziranju snimanja emisije Lijepom našom u njemačkoj metropoli.
 Po sagledavanju termina skorih aktivnosti i planova za budući rad društava i Saveza, potom u iščekivanju Božića i brojnih proslava berlinskih Hrvata, živih i brojnih aktivnosti Hrvatske katoličke misije kao i predstojećih predsjedničkih izbora za koje je i na ovom sastanku Saveza napomenuta obavezna prethodna registracija birača, može se zaključiti da među Hrvatima u Berlinu, u sportskom, kulturnom ili duhovnom smislu, nije i neće biti dosadno.
tekst i foto: sonja breljak