srijeda, 18. studenoga 2009.

KOLUMNA ...NIJE LAKO NI VOLJETI IZ DALJINE

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE /17.studeni 2009.
Dogodi se s kraja protekloga tjedna, kako to već ponekad zna biti u Berlinu, da se termini i događaji u organizaciji hrvatskih društava preklope. Pa eto ti problema! Ne može tijelo na dva mjesta.
Razmišljam, s jednoga kraja grada ... a grad velik... država, pravo rečeno...gdje je predavanje u organizaciji „Mažuranića“ još stignem nekako tijekom večeri na drugi kraj gdje je veselo slavlje Martinja kod članova Hrvatske kulturno umjetničke i sportske zajednice.
Tako zamišljeno, ne ostvari se. Ne susretoh na žalost ove godine duhovitog „biskupa Martina“. Već u prostorima naše Misije „zaglavih“ duboko u realna i ina pitanja i odgovore o Lijepoj našoj. A pogled na nju dvostran. Diplomatski. I iseljenički.
Dr. Miro Kovač, veleposlanik RH u Njemačkoj zanimljiv je, šarmantan govornik. Mlad diplomata, novoga kova. Tema mogla biti duga i široka, satima raspredana, toliko toga u nas ima. Naslov joj „Hrvatska od neovisnosti do danas“.
No, govornik se s pravom osvrnuo na novije vrijeme najaktualnije događaje, nastojanje i poteškoće Hrvatske na putu u Europsku Uniju. Pa ukratko bi iznesen hrvatski cilj, europski skepticizam ka daljem proširenju. Prepričano, ima kod nas problema, nije da nema.
Nismo mi ništa lošiji od drugih. Pa gdje to nema problema sa korupcijom, administracijom? Problem je kad se to ne rješava. Nije dobro da se sami kriminaliziramo. A i slika o Hrvatskoj ovisi i o tome kakvom je mi stvaramo, predstavljamo i prenosimo....
Pogledam i prije i za vrijeme predavanja. U publici slabo ko od mlađe generacije. Sve stari iseljenici. Tema im poznata. I još kako? Na prvo pitanje nakon sasvim diplomatski korektnog predavanja, nije trebalo dugo čekati.
„Znam, Vaš je posao da govorite pozitivno. No, nisam zadovoljan predavanjem. I ponosan sam da to mogu reći jer to prije nije bilo moguće. Je, trnovit je put ali krivci smo i mi sami. Pustili smo da se Hrvatska pljačka.
Mi smo dobro informirani. EU je u Hrvatskoj a Hrvatska nije ni blizu ući u EU. Mi nismo bolji od naših susjeda jer to nismo i dokazali. Ovakvu Hrvatsku nismo htjeli. Ima li u Hrvatskoj mjesta za nas iz iseljeništva?“, priupita neuvijeno iseljenik prve generacije, cijenjeni ugostitelj Zvonko Žaper, između ostalog i prvi predsjednik berlinskog ogranka HDZ-a osnovanog prije točno 20 godina.
I ne misli jedini tako, sasvim sigurno. Dvojim, slaba su utjeha ovim ljudima riječi, kako se iseljeništvo mora samo nametnuti/kojim to putem?/ i izboriti za svoj bolji status/!?/ u domovini. I da u Hrvatskoj nema neprijateljstva prema iseljeništvu ali da ima nerazumijevanja, i to obostranoga. Tu negdje između ovog pitanja i odgovora je i nerazumijevanje uloge iseljenika i odnosa prema domovini. I sami nismo ponekad načisto s njom.
Jedan posjetitelj reče: „Hrvatsku volim kao svoje dijete. Pa ako je dijete i malo zločesto, ne treba o njemu govoriti samo ružno.“ Ma ne treba. Ali nije dobro niti očekivati od iseljenika samo bezrezervnu, bespogovornu, neupitnu ljubav.
I pitanja ne moraju biti uvijek ugodna. Ni mišljenja samo pozitivna. Dozvoljena je i kritika. Ona ne znači pomanjkanje ljubavi. Već traganje za odgovorom, izlazom. Ako je dijete krenulo stranputicom, slaba je utjeha roditelju, da ima i drugih takvih i da ono nije jedino, „nije gore od drugih“.
Teško je kada se, primjerice za nedavnog sastanka u Europskoj komisiji, čuje u izvješću njemačko-hrvatske gospodarske komore koje podnosi Nijemac... a poznata nam je njihova sklonost nama... da je prepoznatljiva riječ za Hrvatsku, ili u njemačkom jeziku- Stichwort, upravo riječ korupcija!
Takva bi mišljenja trebala da nas zabrinu. Da li njima vjerujemo? Ili i oni šire pogrešnu sliku o Hrvatskoj? A nama teško kad obični ljudi, iseljenici, primjete slične stvari. I ustvrdimo i sami sebi sasvim kontraproduktivno, da slika Hrvatske zavisi od one koju mi vani stvaramo i širimo.
A od stvarnosti možda?
Želimo li vječito idealiziranu sliku Hrvatske među iseljenicima. Pa kad svrate ili se kojim slučajem vrate u domovinu, suočeni sa stvarnošću, nađu se u čudu, očajavaju, dolaze, odlaze, ostaju, vraćaju se...Nije lako u Hrvatskoj. Teško je iz bliza. Ali nije uvijek lako ni jednostavno, voljeti iz daljine!