utorak, 17. studenoga 2009.

IZLET U HRVATSKU


NEZABORAVNI DANI I NOVI PRIJATELJI



Desetero djece, jedan roditelj i dvije učiteljice Hrvatske dopunske škole iz Berlina, vratili su se u glavni njemački grad nakon jednotjednog boravka u Hrvatskoj. Naime, nakon što su proljetos u Berlinu boravila djeca, učitelji i ravnatelj osnovne škole u Donjoj Pušći nedaleko Zagreba, uslijedila je uzvratna posjeta djece iz Berlina novostečenim prijateljima u Hrvatskoj.
U Hrvatsku su putovali učenici četvrtog i petog razreda u pratnji jednog od roditelja, Franje Mlinara, ujedno i člana uprave Društva prijatelja Hrvatske dopunske škole te učiteljice Marije Šarić i koordinatorice Škole Vlaste Morović.
Brojni doživljaji koje djeca nose sa ovog putovanja i posjeta zemlji porijekla sasvim sigurno će biti pozitivan poticaj za dalje širenje dječjeg interesa za hrvatski jezik i kulturu i dobar osnov za nova prijateljstva i čvrste veze sa Hrvatskom.
-Na put smo krenuli sredinom proteklog tjedna sa berlinske zračne luke Schönefeld. Na zagrebačkom Plesu su nas dočekali naši domaćini, roditelji djece iz Pušće.
Puno toga su djeca doživjela i vidjela u Hrvatskoj ...pojasnila nam je koordinatorica Vlasta Morović i detaljno opisala program posjeta Hrvatskoj.
Jedan dan smo razgledali zagrebačke znamenitosti. Vozili smo se uspinjačom do Gornjeg grada, čuli pucanj gričkog topa u kuli Lotrščak. Vidjeli smo crkvu svetog Marka, Banske dvore, zgradu Hrvatskog sabora potom i mjesto gdje je pogubljen Matija Gubec, vođa Seljačke bune. Prošli smo i kroz Kamenita vrata. Bili smo i na Kaptolu, razgledali zagrebačku katedralu, posjetili grob kardinala Stepinca.
Na trgu bana Jelačića smo se slikali na izvoru Manduševac a obišli smo i Tehnički muzej. Jedan dan smo proveli na Sljemenu. Razgledali smo Meteorološku stanicu, bili na Televizijskom tornju, zatim posjetili i rudnik galenita prilagođen posjetama i razgledanju školske djece.
Jedan dan su djeca provela i u aranžmanu svojih domaćina i poduzimali različite aktivnosti. Potom smo opet zajedno išli u Jastrebarsko gdje smo razgledali stari dvorac, crkvu svetog Lovre i išli na imanje Contessa gdje smo vidjeli konje lipicanere.
U tamošnjem malom dvorcu su nam pripovjedali kako su nekada plemenitaši provodili svoje dane. Djeca su tu učila kako se pleše menuet, probala srednjovjekovne kostime i ručala u lovačkoj sobi ...ispripovjedala je ushićeno koordinatorica Škole po povratku u Berlin.
-Svakako, jedan dan su djeca provela i na školskoj nastavi u Donjoj Pušći i vidjela kako uče, rade i žive djeca u Hrvatskoj. Posjetili smo i Zvjezdarnicu na zagrebačkom Gornjem gradu i kroz teleskop promatrali Jupiter i njegove satelite.
Kasnije su djeci održali i predavanje o svemiru a mogla su postavljati i pitanja ...zaključila je Vlasta Morović svoje utiske uvjerena da će putovanje, dječji doživljaji i dojmovi iz Hrvatske, polučiti višestruke plodove te da će uspostavljene veze škola, učitelja, djece i roditelja u Donjoj Pušći i Berlinu imati i svoj ugodan i dug nastavak.

još više o Hrvatima u berlinu ...ovdje

posjeti nas na MIGRApolisu ...ovdje