ponedjeljak, 30. studenoga 2009.

RIJEČIMA DO SRCA LJUDI

RIJEČIMA DO SRCA LJUDI 

Bila je to uistinu zanimljiva književna tribina u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „V.F. Mažuranić“. Takav značaj joj se ne može dati po velikom odazivu, jer je bio umjeren, no epitet zanimljivosti zaslužila je po zainteresiranosti onih koji su joj se odazvali. Pa su uz nazočnost autora, koji je za ovu prigodu doputovao iz Splita, doživjeli potpunije sadržaj onoga čime se bavi Ivan Ugrin u svojoj knjizi Nikad nazad. A sadržaj knjige i autorov pogled upravljen je na mnoge aktualnosti u Domovini, brojne likove , važne događaje iz prošlosti koji su ostavili neizbrisive tragove na duši hrvatskoga naroda. Te su te teme, koje iseljenu hrvatsku jako zanimaju i ovom prigodom vrlo zainteresirale i posjetitelje književne večeri i promocije knjige Ivana Ugrina u dvorani Hrvatske katoličke misije.
Gosta iz Domovine i posjetitelje večeri je ponajprije pozdravio Stjepan Lozančić, predsjednik Mažuranića. Potom se sa par riječi dobrodošlice autoru i njegovu djelu, obratio i berlinski župnik fra Petar Čirko, izražavajući zadovoljstvo da jedan pisac, novinar iz Domovine , kroz kršćanski fokus kritički promatra svijet oko sebe i time upozorava na relativizam i gubitak moralnih načela suvremene, europske civilizacije. Posebno je fra Patar Čirko naglasio naslov knjige Nikad nazad, kroz koji je, veli, „ rečeno puno toga i koji navodi na razmišljanje“.

Potom su se, nakon uvodnih riječi organizatora i domaćina, posjetiteljima „obratile“ i djevojčice Mihaela Breljak, Sally i Amy Kühlenz ali ne riječima već notama i glazbom. Ovaj trio gitara sasvim je zasluženo publika nadarila lijepim pljeskom.

O autoru i knjizi ovom je prigodom govorila Sonja Breljak, novinarka Slobodne Dalmacije. U čitanju kolumni Ivana Ugrina, pridružila joj se Marija Šarić, učiteljica Hrvatske dopunske škole, inače i tajnica Mažuranića. Ugodnoj i zanimljivoj atmosferi doprinijela su i zainteresirana i zanimljiva pitanja posjetitelja upućena autoru. Tako se promocija knjige Nikad nazad produžila i razgovorima o Domovini i iseljeništvu.Nastavak večeri uslijedio je uz kavu i kolače koje su priredile vrijedne članice Mažuranića te neobavezne razgovore i druženje berlinskih Hrvata sa gostom iz Splita, u ozračju spoja dviju strana koje čine jednu cjelinu, iseljene Hrvatske sa onom domovinskom. I ovakva druženja, promocije, kulturni događaji, knjige i pisci iz Domovine mali su kamenčić koji doprinosi da se taj spoj još čvršće i jače, drži zajedno.