utorak, 17. studenoga 2009.



KAKO POSTATI PODUZETNIK?

Uz potporu Centra za izobrazbu općine Kreuzberg i financijsku pomoć Investicijske banke, Hrvatski svjetski kongres za Njemačku je u Berlinu po prvi puta organizirao Seminar za osnivanje poduzeća namijenjen Hrvatima Berlina.
Na prvi, od dva termina, prijavilo se desetak polaznika. Uvodno predavanje o potrebi i značenju seminara te njegovu organizacijskom tijeku, održao je Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa. Potom su se kao predavači predstavili Ivica Stanušić iz Duesseldorfa, poslovođa firme „PST-Management“ , dugogodišnji financijski stručnjak i savjetnik za poduzeća te dr. Peter Fochler, dugogodišnji djelatnik Berliner Volksbank.
Seminar je namijenjen poduzetnicima, kako početnicima tako i svima onima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla.
Za pokretanje samostalne djelatnosti, potrebno je prethodno imati jasnu sliku o poduzetništvu u Njemačkoj i mogućim šansama neke poslovne ideje Kako razviti ideju, istražiti tržište, izraditi poslovni plan, doći do sredstava te utvrditi koje šanse ima neka poslovna ideje, teme su o kojima su govorili i predavači, Fochler i Stanušić.
Dolazim iz Duisburga kod Duesseldorfa. Moji su roditelji inače iz Posavine, iz Odžaka. Oni se u Duisburgu bave gastronomijom već trideset godina. Ja sam rođen u Njemačkoj. Studirao sam ekonomiju. Radim u Duisburgu kao savjetnik za osnivanja poduzeća i kao financijski savjetnik posebno u kriznim situacijama.
Ovaj seminar je dobar način da se ljudi informiraju o načinu pokretanja poduzetništva, da o tome razmišljaju, planiraju. Da bi se jedna ideja pretvorila u projekt potrebno je jedno određeno vrijeme. Istina, sada je kriza ali to je i pravi trenutak da se krene u poduzetništvo. To je jedan od puteva i načina da se iziđe iz nezaposlenosti. A na tom putu postoje i razne vrste pomoći od strane organizacija, institucija i banaka.
Treba znati gdje i kako tražiti pomoć i savjet. I za osnivanje poduzeća ima savjetnika koji u tome pomažu, tako da se lakše u to upustiti, posavjetovati se i prije dobro informirati. Evo i u grupi na ovom seminaru imamo i mladih poduzetnika kao i onih koji to tek žele biti i razmišljaju o tome pa je to i dobro došla razmjena iskustava ...rekao je predavač na seminaru, Ivica Stanušić.
 Za one kojima termin seminara od prošle subote nije u potpunosti odgovarao, postoji mogućnost da se ovom predavanju o poduzetništvu priključe u subotu 14. studenog u vremenu od 9 do 16 sati.
Seminar o poduzetništvu će biti održan na istoj adresi kao i kod prvog termina, BWK, Job-Cafe, Trautenaustr. 4-5, 10717 Berlin. Cijena sudjelovanja na ovom seminaru je 10 eura što uključuje dobijanje priručnika o osnivanju poduzeća i certifikata o sudjelovanju. Prijave za seminar su još uvijek moguće i mogu se učiniti elektronički preko adrese: mijo.marić@cwc-hsk.de ili telefonski 030-3497 3582